Združeni narodi so oktobra 1992 z resolucijo razglasili 3. december za mednarodni dan invalidov z namenom, da bi v družbi spodbudili razumevanje invalidnosti, zavzemanje za dostojanstvo, pravice in blaginjo invalidov ter zavedanje o koristih vključevanja invalidov v politično, družbeno, gospodarsko in kulturno življenje. Zveza delovnih invalidov Slovenije razpiše vsako leto Pedagoško akcijo, katere osnovni namen je opozarjanje na prisotnost invalidov med nami. Osnovnošolci in srednješolci pišejo spise in pesmi na osnovi podanih tem. V akcijo se vključijo vsa slovenska društva invalidov, z njimi pa šole na njihovem območju.

UTRINKE SI LAHKO OGLEDATE V FOTOALBUMU

Z našim društvom sta letos sodelovali Osnovna šola Neznanih talcev Dravograd in Osnovna šola Šentjanž. Literarno je ustvarjalo dvajset učencev pod mentorstvom petih profesoric. Vsakoletna naloga društva je tudi izbor najboljšega prispevka. Kot najboljši je bil izbran spis Moj prijatelj je invalid avtorice Eve Piser Peruš, učenke devetega razreda OŠ Dravograd. Njena mentorica je bila učiteljica Darja Lesnik.

V ponedeljek, 2. decembra, je bila osrednja regijska proslava, ki jo je pripravilo slovenjgraško društvo invalidov. Udeležili so se je pomembni gostje: koroški župani, svetniki, predsedniki društev invalidov, predsednik in poslovna sekretarka ZDIS, aktivno delujoči člani in vsi, ki jim ni vseeno, kako živijo ljudje z različnimi vrstami invalidnosti. V kulturnem programu je sodelovala tudi naša glasbena skupina Bica bend, osrednji gostje pa so bili učenci iz posameznih društev, katerih literarni prispevki so bili izbrani kot najboljši. Namesto naše Eve, ki je zbolela, je darilo prevzel predsednik društva, gospod Halužan. Vsi zbrani so se postavili pred fotografski objektiv. Nastale so čudovite fotografije.

Naslednji dan, točno na praznik, je naše društvo pripravilo Dan odprtih vrat. Razveselili smo se vseh dvajsetih učencev, sodelujočih v Pedagoški akciji, njihovih mentoric, ravnateljice OŠ Dravograd, vodje Urada za delo Dravograd, častnih članov društva, poverjenikov, predstavnikov Občine, KTV Dravograd ter vseh naključnih gostov in prijateljev društva.

Na ogled smo postavili izdelke naših Mravljic, ki ustvarjajo pri ročnih delih; prostori so bili obogateni s slikami, kipi in jaslicami likovne sekcije; miza je bila polna pokalov, ki so jih osvojili športniki pri pikadu, ribolovu, balinanju, šahu. Prostor je bil premajhen za vse. Sicer pa  je bilo živahen program naše glasbene skupine Bica bend možno poslušati tudi zunaj naših sten.

Vsi učenci so prejeli priznanje in knjižno nagrado. Podeljevala sta jih predsednik društva, gospod Slavko, in ustanoviteljica našega društva, gospa Barica Ambrož. Kljub njenim zlatim letom ji misel ostaja bistra kot najstnikom – vsakemu posebej je povedala nekaj lepega, spodbudnega, ob tem pa ni pozabila na zahvalo.

Programu je sledilo veselo druženje ob dobri hrani in pijači. Nadvse prijetno je bilo okušanje dobrot naše Lizike, Marije in Marjane. Beseda je tekla o tem in onem, o dobrem in slabem, nič kaj nismo jamrali, da smo drugačni. Bili smo vsi zdravi, tako v duši kot telesno, v mislih pa nam se je ves čas pojavljala naslednja pesem o prijateljstvu, ki jo je napisal naš Tine Hribernik.

 

PRIJATELJEM

Zelo bi pust bil svet

brez prijateljev in deklet.

Vedno prav je in lepo,

da najde si prijatelja vsakdo.

Med nami mnogo je ljudi,

ki prijateljstva srčno si želi.

Vem, da našel ga bom jaz,

našel ga boš tudi ti.

Na svetu lepše ni stvari,

da ob tebi so prijatelji.

Pogled, nasmeh te nič ne stane,

marsikomu to zaceli rane.

Prijatelji, zapomnite si to!

Ni več daleč dan,

ko jutri včeraj bo.

Prispevek pripravila Marija Šegula