Pred tridesetimi leti je gospa Barica Ambrož ustanovila ženski pevski zbor, v katerem so pele le štiri pevke. Sestajale so se kar v Baričini sobi, kar je Barica s ponosom poudarila na svečanosti v petek, 8. novembra. Danes jih prepeva trinajst, njihovo število pa se je skozi ta tri desetletja zelo spreminjalo. Tudi zborovodje so prihajali in odhajali: Jožica Ternik, Ludvik Jeromel, Teodor Kalinšek, Alenka Mori, Eva Fišer, Marjan Gerdej.

Utrinke si lahko ogledate v FOTOALBUMU

Sedanja zborovodkinja Ida Strmšnik jih je od januarja pripravljala na okrogli jubilej. Pridno so vadile ob sredah popoldne, vmes so veliko nastopale na pevskih revijah in koncertih, v poletnih mesecih pa so tudi one imele počitnice. Zadnje tedne so vadile dvakrat tedensko, saj so želele, da bi bil koncert popoln. Dobra dva meseca se je tudi društvena dejavnost ves čas podrejala temu dogodku. Bilo je veliko priprav. Pošiljali smo prošnje za finančno pomoč, saj izvedba takšnega koncerta ni zastonj. Ker smo društvo, katerega dejavnost se financira iz občinskih in FIHO sredstev, smo v celoti odvisni od naklonjenosti sosedov, prijateljev, podjetij. Hvala Občini Dravograd, Zvezi kulturnih društev Dravograd, Javnemu zavodu Dravit, Osnovni šoli Dravograd, Fimi d. o. o., DeSUS-u, Prevozništvu Skrube, Koroškim pekarnam, Kovinostrugarstvu Tanje Paradiž, Jolandi Ozimic, cvetličarni Flamingo ter Mravljicam – ročnodelski skupini DI Dravograd. Brez njih bi bila vsebina koncerta in druženje po njem zelo okrnjena.

Katja Čevnik je tesno povezana z mikrofonom in besedo, zato smo vodenje večera predali v njene vešče roke. Njene besede so bile ves čas obarvane z vedrino. Na oder je zvabila mlade in stare, vse prijetne goste, ki so oblikovali čaroben večer. Mešani pevski zbor iz Črneč je v celoti prepojen s svežino in mladostnim zanosom pevovodkinje Maruše Mavrič. Z izvirnostjo in odgovornostjo niso zaostajali vnuki in vnukinje naših pevk. Miha Kaiser obožuje svojo harmoniko, zato je že sedaj, ko so komaj odletele v južne kraje, želel zvabiti lastovke nazaj v njihova gnezda. Na Niko Osojnik in njenega prijatelja Miho Javornika bi bila ponosna Parni valjak  in Tina Turner. Žan Jevšnik je že stari znanec, saj ga društvo zvabi na vse svoje dogodke, saj njegova harmonika poje na vse teme. Anja Rožič ni vnukinja, ampak gimnazijka, ki rada zaigra na klavir in zapoje povsod, kamor jo povabijo. Selina Podrečnik preživlja proste trenutke ob klavirju, najljubši ji je Mozart, zato se je na koncertu, na katerega se je pripeljala iz Celovca, kjer živi, predstavila z njegovo sonato Rondo alla Turca. Večer je zaključila skupina Bica bend, sestavljena iz skupine šestih “mladih deklet”, katerih povprečna starost je dvainsedemdeset let. Vse pojejo v društvenem pevskem zboru, a jim samo petje ne zapolni prostega časa v celoti. Osnova njihove glasbe je piščalka kazu, vstavljena v različne instrumente: od mogočnega živalskega roga do majhne starinske trobente in lesene flavte. Prisotni so bobni, vse pa z ritmom in toni povezuje harmonika. Z rdečo rožo v laseh in navdihujočim programom so bile češnja na torti. Čestitke gospe županje, pa nekdanje zborovodkinje Alenke, predstavnice pevk iz zbora Klasje, predsednika DI Muta, pevk iz črneškega zbora, pri vsem tem pa košare z darili za pevke so zaključile bogat večer.

Sledilo je druženje ob bogato naloženih mizah: kruhki takšni in drugačni, pecivo in potica, vinček, sok, prijazni stiski rok, klepet s prijatelji in znanci, s katerimi se premalo srečamo, pa obilo čestitk za organizacijo in izvedbo prelepega programa. Zares je bil en lep večer.

Marija Šegula